För ett tag sedan blev jag erbjuden att bli samarbetspartner i ett digitalt stresshanteringsprogram. Jag fick prova programmet för att utvärdera tjänsten. Jag loggade in i plattformen och då kom första frågan.

  • Vad stressar dig? Du får 60 sekunder på dig att skriva ned de saker som du upplever stressande.

Min direkta reaktion var – Det här är för svårt. På 60 sekunder ska jag prestera fram svar på en fråga som jag vet är svår för de allra flesta att svara på. Jag stängde ned sidan. Det här är inte en metod som jag vill att mina kunder eller klienter ska behöva göra.

Just det här tror inte jag på.

Min erfarenhet är att många inte vet om vad som egentligen stressar och att det oftast ligger under ytan omedvetet och det har dessutom en tendens att förändra sig när man blir medveten om det.

Många kommer till mig med andan i halsen, har känt sig ledsna och nedstämda eller har fått stressreaktioner. Hur vet du att det är stress om du inte vet vad som stressar? Hur kan du då svara på första frågan i stressprogrammet?

Motståndet

Att genomföra en helt digital stresskurs utan en personlig kontakt eller någon du kan samtala med om dina upplevelser är inte för alla. Vi möter alla motstånd när vi försöker göra en förändring. Motståndet är en otroligt smart mekanism som uppstår precis när du ska göra något nytt. Motståndet vill hellre ha kvar dig i din comfort zone. Även om det inte är bra för dig.

Att möta sitt motstånd ser helt olika ut, det är därför vi behöver någon som kan avslöja oss eller hjälpa oss att göra små fantastiska fynd.Första gången jag mötte mitt motstånd var 2009. Jag gick en kurs i att utveckla mig för livet. På kvällen hemma i trädgården, såg jag motståndet. Det var en stabil amerikansk fotbollsspelare som stod ansikte mot ansikte med mig. Jag förstod direkt att det var mitt motstånd.

Jag sa inom mig själv – Jaha du försöker stoppa mig. Det kan du inte. Jag ska göra den här kursen. Nu vet jag att motståndet ser olika ut och mekanismerna är det samma men hur det uppenbarar sig är olika.

 Så ”ser” jag det.

När möter andras motstånd, är det som att ” jag kommer på ” dem. Du vet när du kommer på att någon som ljuger och de precis inser att du har avslöjat deras lögn. På frågan – Är det där ditt motstånd? Så ”ser” jag det.

Till mig kommer de personer som antingen har känt sig oroad och ledsen under lång tid har varit utbränd tidigare eller haft depressioner eller har under hela sitt liv mått bra och något speciellt har utlöst en rörig och mörk tillvaro.

Eller så har de trott att det blir bättre sen och det kanske inte har blivit bättre sen och tiden rinner iväg.

Många har försökt tidigare i livet att hantera sin ångest eller stressade energi genom att gå till en kurator, psykolog försökt med KBT och ACT men inte fått en bestående förändring, utan faller in i samma mönster om och om igen.

Ni vi talar om deras tidigare ”episoder” har deras inre kärna inte berörts utan det som har läkts har varit skrubbsåren och inte varför skrubbsåren uppkom ifrån början.

De som kommer till mig är modiga, uthålliga och de vill ha en förändring. Kanske en av de få platser i livet där de kan vara helt öppna och ärliga med hur de mår. Hur du mår syns sällan på ytan.

Det finns en frihet i att få dela det som tynger med någon som lyssnar.

Jag möter de som kommer till mig via fysiska möten eller på FaceTime. Jag har under en längre tid nu funderat på att ta samtalen ut i skogen. Jag har inte riktigt hittat formen för hur samtalen ska genomföras. Skogen har en direkt läkning av stressnivåer och ger kontakt med dig själv. Om detta ska jag utforska lite till.

Tack för att du läser

Mer om mig Veronica